Hercegovina: 8 stvari koje morate znati ako idete u Hercegovinu

Hercegovina: 8 stvari koje morate znati ako idete u Hercegovinu

Hercegovina je poznata i onima koji prate tenis jer je jedan od najpoznatijih ‘hercegovačkih sinova’ Marin Čilić, tenisač odlično plasiran na svjetskoj listi. Rodom je iz Međugorja, najvjerojatnije jednog od najpoznatijih mjesta u Hercegovini. Poznata nam je kao dio države Bosne i Hercegovine, no Hercegovina i sama ima mnogo toga za ponuditi i vidjeti. U prošlosti se još nazivala i Zahumlje, Humska zemlja ili Hum. Ako ste i vi sami počeli razmišljati o tome da posjetite ovaj krševiti  dio države, onda je vrijeme da saznate nekoliko činjenica o njemu koje možda još niste znali. Pa krenimo.

Važna stvar broj 1 – Međugorje

Međugorje Crkva Svetog Jakova

Ovo je dio Hercegovine posebice poznat po vjerskom turizmu. Godišnje ga posjeti oko milijun turista, a prvo ukazanje Djevice Marije, po kojem je postalo popularno, dogodilo se davne 1981. godine. Danas je tako Međugorje među najposjećenijim mjestima u cijeloj Bosni i Hercegovini. No, ipak je u mjestu ostalo još mnogo prvotnog šarma kojeg su mnoga druga mjesta u svijetu u kojem se prakticira vjerski turizam izgubila. Primjerice, vjernici se uvijek okupljaju u crkvi svetog Jakova koja se nalazi u središtu mjesta te mnogi kažu kako sve odiše velikim mirom i spokojem. Međugorje je smješteno u južnom dijelu Hercegovine te ima mediteransku klimu, što je mnogima dodatni plus za posjet ovom svetom mjestu. Brdo ukazanja, Plavi križ, Križevac, Isusov križ, to su samo neka od mjesta koja svakako morate vidjeti u Međugorju. Danas je ondje mnoštvo hotela i ostalih smještajnih jedinica te sve ostalo što je potrebno da bi se turisti vjernici koji svakodnevno dolaze osjećali što opuštenije i ugodnije te mogli ondje boraviti onoliko dugo koliko im to unutarnji glas predloži.

Važna stvar broj 2 – valuta

Službena valuta u Hercegovini je kao i u cijeloj državi Bosni i Hercegovini – konvertibilna marka. Kratica joj je službeno BAM, mada se često pojavljuje i KM. Trenutno se razmjena vrši na oko 0,50 eura za jednu konvertibilnu marku, no znamo da se stanje na službenim tečajnim stranicama uvijek mijenja pa ovu činjenicu treba provjeriti prije samog putovanja. Također, u mnogim pograničnim mjestima s Republikom Hrvatskom, a Hercegovina to zasigurno jest,  moguće je i platiti mnoge stvari u hrvatskim kunama, no dakako to treba prije provjeriti u trgovini ili kafiću u kojeg ulazite.

Važna stvar broj 3 – Mostar

Stari Most u Mostaru

Danas gotovo da i nema osobe koja nije čula za Mostar ili barem njegov najpoznatiji dio – Stari most preko rijeke Neretve. Most je to poznat po svojim hrabrim skakačima u hladnu Neretvu, ali i po činjenici da ga je dao izgraditi veliki turski vođa Sulejman Veličanstveni i to davne 1566. godine. U to doba imao je najveću lučnu konstrukciju na svijetu. Luk je širok 4 metra, dugačak 30 metara, a na najvišem mjestu ima 24 metra te sa svake strane ima po jedan toranj. U stara vremena u tim su tornjevima bili carinici koji su naplaćivali mostarinu po čemu je i cijeli grad dobio ime. I dan danas mnogi su podaci o izgradnji mosta prava misterija pa se može reći da se radilo o arhitektonskom čudu tog doba. Nažalost, most je bio srušen za vrijeme rata 1993. godine te je kasnije opet izgrađen. Osim Starog mosta Mostar nudi mnogo drugih stvari koje vrijedi posjetiti jer radi se o kulturnom i gospodarskom središtu Hercegovine te i najvećem gradu u toj regiji.

Važna stvar broj 4 – živjeli uz hercegovačka vina!

Hercegovina je poznata po svojem kršu (i kršnim ljudima, naravno) i ne treba čuditi da ondje rastu neke od najotpornijih sorti vinove loze koje daju kvalitetna vina. Regija je najpoznatija po autohtonim sortama Blatina i Žilavka (čini se kako ih i samo ime lijepo opisuje, zar ne?), a nadaleko se već pročulo o velikoj plantaži vinove loze poznatoj po imenu Kameni vinogradi. Naime, ondje je na 10 hektara na golom kamenu zasađeno oko 300,000 sadnica loze. Upravo odande potječe tako-zvano kameno vino što je za mnoge najbolja sorta Žilavka koja postoji te je i ovo vino bezbroj puta nagrađivano.

Važna stvar broj 5 – dobar tek uz hercegovački pršut!

Znate li ovo – što je bolje od Red Bulla? Red pršuta! U šaljivom tonu krenimo u slasnu priču o hercegovačkom pršutu. Kažu kako se u Hercegovini sastaju bura i jugo pa upravo zbog toga nastaje jedan od najboljih pršuta (jer znamo kako je vjetar veoma bitna stavka za stvaranje dobrog pršuta!). Također, dimi se na dimu bukve i graba koji su posječeni na visokim hercegovačkim planinama, a svinje koje se koriste za dobivanje pršuta hrane se prirodnom hranom, primjerice krumpirima, smokvama pa čak i šipkom. Također, za začinjanje pršuta koristi se mnoštvo divljih trava koje rastu svuda po Hercegovini, a veoma važan dodatak je i klima koja ne poznaje mraz zimi niti vlagu ujutro u toplijem dijelu godine. Hercegovina se  mora posjetiti, ako zbog ničega, onda zbog pršuta!

Važna stvar broj 6 – hercegovački sir iz mijeha

Sir iz mijeha

I kao da nije dosta priče o hrani i dobrom piću od čega cure sline i rastu zazubice, moramo vam predstaviti još jednu posebnost ove raskošne krševite regije, a to je – sir iz mijeha. Naime, Hercegovina je jedino mjesto na svijetu na kojem se pravi ovakav sir, a njegovo spravljanje seže daleko u povijest mada se točno ne zna kada je cijela priča započela. Ovdje se zapravo radi o konzerviranju hrane jer u prošlosti nije bilo hladnjaka. Mlijeko bi se blago zagrijalo i u njega bi se stavilo prirodno sirilo, a nakon dva dana ovako dobiven sir bi se cijedio pomoću kamenih ploča. Onda bi se stavljao u očišćenu ovčju kožu i ondje držao oko dva mjeseca, a rezultat na kraju je autohtoni proizvod, ponos svake prave hercegovačke obitelji.

Važna stvar broj 7 – vodopad Kravica

Hercegovina i Međugorje, a što ih još jače spaja? Upravo vodopad Kravica! On se nalazi oko 10 kilometara od Međugorja, u mjestu pod nazivom Studenci koji se pak nalaze kod Ljubuškog. Pripada rijeci neobična imena – Trebižat i visok je oko 28 metara te je širok čak 120 metara. U prošlosti su na ovoj rijeci i u blizini slapa bili brojni mlinovi, ali i stupe za valjanje sukna (platna). Zanimljivo je da ova rijeka mirno teče kroz kamenitu Hercegovinu, ali to se odjednom mijenja upravo stvaranjem ovog vodopada. Dnevno ga posjeti i do dvije tisuće ljudi, a za vrijeme suše veliki se vodopad podijeli u više manjih i kupačima služe kao tuševi. Vodopad Kravica je mjesto koje će vas oduševiti!

Važna stvar broj 8 – keltska Neretva

Neretva modra rijeka

Hercegovina je poznata po svojoj rijeci krasotici – Neretvi. No, ono što je mnogima manje poznato jest jedna stara keltska legenda kojom završavamo današnje putovanje ovom regijom. Naime, legenda kaže da su Kelti, kada su ugledali Neretvu kako se prekrasna izvija kanjonom u svojoj smaragdnozelenoj boji te ujedno napaja susjedna polja i tako im daje život, uzviknuli: ‘Nera – Etwa!’, a što su prijevodu znači: ‘Božanstvo koje teče!’

Apartmani Gloria nalaze se u srcu Međugorja !

Copyrights by:  www.gloria-medjugorje.com