Kravica Međugorje Stari Most – srce Hercegovine

Kravica Međugorje Stari Most – srce Hercegovine

Gloria Medjugorje Gloria Medjugorje 17 veljače, 2018 Međugorje, Savjeti

Stigli ste u Bosnu i Hercegovinu, a sada usmjerite svoj kompas prema jugu, gdje je Hercegovina tu su i Kravica Međugorje i Stari Most.  Hercegovina će vas nadahnuti i opčiniti ljepotom koja teče njezinim vodama, skriva se u njezinim planinama i živi u njezinim ljudima. U njoj ćete barem na tren, kao i nobelovac Ivo Andrić, „hodati brže, disati lakše i misliti bolje“. Koja su to mjesta kojima se, pomalo samozatajno, Hercegovina ponosi?

Kravica Međugorje i Stari Most srce su Hercegovine.

1. Zvuk ljepote u Vodopadu Kravica

Na vrh liste najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini i sami ćete staviti Vodopad Kravica, odmah nakon što ga posjetite. Vodopad Kravica nalazi se u mjestu Studenci, blizu Ljubuškoga i jedno je od brojnih slavnih djela rijeke Trebižat. Kada ih ljeti ugledate, poželite se okupati i osvježiti pod bučnim, 30-ak metara visokim vodopadima koji se rastežu kroz 120 metara, zato kupaći u torbu. Zahvaljujući prirodnim ljepotama, Hercegovina baš poput vodopada sve glasnije odjekuje na turističkoj karti, pa u svoj odmor u Hercegovini obavezno uključite posjet Vodopadu Kravica.

2. Katoličko svetište Međugorje

Neki od najljepših prizora prirode odlučili su se smjestiti u Hercegovinu, a u njoj se odlučila ukazati i, prema katoličkim vjerovanjima, Gospa, jedan od značajnijih likova katoličanstva. O Međugorskom fenomenu čulo se po cijelom svijetu, pa je Međugorje u Hercegovini postalo jedno od najvećih katoličkih svetišta na svijetu. Posjetite li Međugorje, saznat ćete više o čudesnim pričama i događajima te posjetiti brdo na kojem se, prema pričama šestero ljudi, dogodilo prvo ukazanje. Kao što mu i ime govori, Međugorje je među gorama, a brdo ukazanja potražite pod imenom Podbrdo ili Brdo Ukazanja.

3. Stari most u Mostaru

Usred prirodnih ljepota, netaknute prirode i vodenih oaza, popis mjesta koja morate posjetiti u Hercegovini ne bi bio potpun kada na njemu ne bi bilo grada Mostara. Kultura i povijest Hercegovine utkani su u zidine i mostove Mostara, pa ih pođite iščitati u stari dio grada koji je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Gradom prolazi kristalno čista Neretva, a nad njom se nadvija slika svake razglednice iz Mostara: Stari most. Prošećite ulicama grada, pronađite najbolji kutak za pogled na Stari most i čujte njegovu priču.
Poželite li detaljnije istražiti Mostar, pronađite minijaturu Starog mosta na rijeci Radobolji. Dajemo vam zadatak da odgonetnete koja je Kriva ćuprija.

4. Tirkizni izvor rijeke Bune

Bistre vode i izvori krase Hercegovinu, a preporučujemo vam da sve o ljepoti izviranja vode saznate u mjestu Blagaj, samo 12 kilometara udaljenom od Mostara. Tamo vas čeka tirkizno plavetnilo rijeke Bune koja izvire u dubini pećine visoke oko 200 metara. Velika količine kristalno čiste i ledene vode izvire odjednom, što čini izvor rijeke Bune jednim od najvećih u Europi. Hercegovina i rijeka Buna na ovom su mjestu oduvijek izazivala oduševljenja, o čemu svjedoči i derviški samostan koji je turski sultan ovdje odlučio sagraditi u 16. stoljeću. Smirujući učinak siline prirode i šum rijeke jednostavno produžuje ispijanje kave u nekom od restorana, uvjerite se sami.

5. Svestrana rijeka Trebižat

Ljepote rijeke Trebižat teku Hercegovinom briljirajući tamo gdje ona gubi uporište i pretvara se u vodopade, a dva najpoznatija su Vodopad Kravica i Vodopad Koćuša. Vodopad Koćuša nalazi se u selu Veljci, 12 kilometara udaljenom od Ljubuškog, skoro na samoj granici s Hrvatskom. Nastaje padanjem vode preko sedrenih stijena, baš kao i Kravica u Studencima. No, rijeka Trebižat osim bajkovitih prizora, pruža i avanturu, taman za začiniti godišnji odmor. Razgledajte rijeku Trebižat na drugačiji način i zaputite se na kanu safari gdje ćete lagano krstariti rijekom, zabavno je! Bez brige, ako ste početnik, naučit će vas i dobro opremiti.

6. Stari grad Počitelj na stijeni         

Ako ste već posjetili: Kravica Međugorje Stari most u Mostaru onda možete nastaviti svoje putovanje Hercegovinom.

Red kulturno-povijesnih cjelina nastavlja se na red prirode, pa je sljedeći na popisu mjesta koje morate posjetiti u Hercegovini Stari grad Počitelj, koji se nalazi 3 kilometara udaljen od Čapljine. Gradić na strmim liticama mješavina je mediteranskog i orijentalnog stila, nerijetko viđena na ovim prostorima. I dok kuće i stari grad krase stijene, dolinom koju te stijene tvore protječe rijeka Neretva. Istražite Počitelj i pokušajte odgonetnuti na koji je način suglasje Orijenta, Mediterana i hercegovačkog kamena sagradilo Stari grad Počitelj, mjesto u Hercegovini vrijedno stajanja.

7. Mistična špilja Vjetrenica

Na podugačkom popisu mjesta koja morate posjetiti u Hercegovini, među rijekama, planinama, kamenu, kršu, selima i gradovima, nalaze se i prirodni fenomeni poput špilja. Špilja Vjetrenica nalazi se u selu Zavala, na rubu Popovog polja i speleološki je objekt s čak četiri vodena toka koji će vam već na prvi pogled zagolicati maštu bez obzira na vaše godine. Iako je istraženo njezinih 6 kilometara, za razgled se koristi samo 550 metara, no i to je dovoljno uzbudljivo. Prije posjeta Špilji Vjetrenici, obavezno provjerite raspored ulazaka jer se mijenja s obzirom na godišnje doba.

Sve ljepote Hercegovine ne mogu stati na ovaj popis, no ovih 7 jednostavno ćete obgrliti  odmorom u Hercegovini jer su jedna nadomak druge. Sva su mjesta na popisu u krugu od 80-ak kilometara. Ubrzo po dolasku razveselit ćete se i uvjeriti da su cijene povoljne, a dobro je znati da je valuta konvertibilna marka (KM).

Niste bili u Hercegovini ako niste posjetili: Kravicu Međugorje i Stari Most.

Apartmani Gloria nalaze se u srcu Međugorja !

Copyrights by:  www.gloria-medjugorje.com