Međugorje: 5 mjesta koja biste trebali posjetiti

Međugorje: 5 mjesta koja biste trebali posjetiti

Gloria Medjugorje Gloria Medjugorje 2 srpnja, 2019 Međugorje

Međugorje je jedno od najpoznatijih mjesta u cijeloj Bosni i Hercegovini, zapravo najpoznatije odmah iza Sarajeva, a kada govorimo o vjerskom turizmu ne samo da je popularno u samoj državi već i puno, puno šire, u cijeloj balkanskoj regiji, ali i u Europi. Godišnje ovaj grad posjeti oko milijun vjernika iz svih krajeva svijeta, a popularnost je steklo 1981. godine kada je zabilježeno prvo ukazanje Djevice Marije. Ona se ukazala pred šestero djece, a nakon toga uslijedila su brojna ukazanja vidjelicama te sve traje i danas.

Kako mu i samo ime kaže, Međugorje je smješteno između dvije gore, a nadmorska visina mu je 200 metara i ima blagu mediteransku klimu. Spoj je ovo koji odmah osvaja sve koji su barem jednom došli posjetiti ovo mjesto.

Grad ima populaciju od gotovo 2,500 stanovnika, a ubrzani razvoj doživio je upravo zahvaljujući ukazanjima i vjerskom turizmu. Danas je to jedno od najpoznatijih rimokatoličkih hodočasničkih mjesta na cijelom svijetu, a mnogi kažu da se bitno razlikuje od drugih hodočasničkih mjesta upravo zbog intimne atmosfere u kojoj se može osjetiti vjera i mir.

Naime, i dan danas, kao i na samim počecima vjerskog turizma, vjernici uvijek kao središte okupljanja započinju u crkvi svetog Jakova u samom centru mjesta.

Hercegovina je dio BiH u kojoj se nalazi Međugorje, a mjesto je to oko 25 kilometara udaljeno od gospodarskog i kulturnog središta Hercegovine, Mostara te na samoj granici s Republikom Hrvatskom.

I vi razmišljate posjetiti Međugorje? Budući je uvijek dobro prije napraviti barem okvirni plan puta evo kojih pet važnih mjesta u gradu ne smijete zaobići ukoliko želite doživjeti istinski duh grada, ali i onoga po čemu je on poznat, a to su upravo vjera i ukazanja.

Crkva svetog Jakova

Međugorje Crkva Svetog Jakova

Kao što smo na početku naveli, ovo je crkva smještena u centru Međugorja te se ondje uvijek događa okupljanje vjernika. Ona dominira središtem grada, a od prvih ukazanja neprestano se uređuje pa ako ste grad posjetili prije nekoliko godina sigurno je da se od tada nešto novo dodalo i doradilo na crkvi ili uz nju. Vanjski oltar otvoren je još 1989. godine, a budući se na važne katoličke blagdane ondje nađe i nekoliko desetaka tisuća vjernika u jednom danu, velika je potreba za primanje tolikog broja vjernika kako bi mogli sudjelovati u misnim slavljima. Iz tog razloga uz crkvu je izgrađeno pet tisuća sjedećih mjesta. Posebno je zanimljivo da je stara crkva koja je bila izgrađena prije ove, bila na veoma trusnom terenu pa su komadi sa zidova otpadali i postala je nesigurna za vjernike. Iz tog razloga počela se 1934. godine graditi nova crkva koju danas poznajemo kao crkvu svetog Jakova (a sveti Jakov je zaštitnik Međugorja i hodočasnika) te su radovi završeni 1969. godine. Tada se činilo da je crkva prevelika za tadašnji broj vjernika koji su ondje prakticirali vjeru, ali naravno sve se promijenilo nakon ukazanja. Tako je danas ova crkva mjesto broj jedan koje trebate posjetiti ako putujete u Međugorje.

Kip Uskrslog Krista

Kip Uskrslog Isusa u Međugorju

Odmah iza crkve svetog Jakova postavljen je brončani kip Uskrslog Isusa Krista, a djelo je to slovenskog umjetnika Andreja Ajdiča. Posebnost ovog kipa je što iz njegovog koljena teku suze, odnosno tekućina koja je po svojem sastavu istovjetna ljudskim suzama. I ovo je jedno od važnih mjesta za Međugorje i brojni vjernici u miru i molitvi čekaju u redu kako bi dotaknuli suze. Jedni vlažnim prstima naprave križ na svom čelu, dok drugi natope maramice suzama i tako ih nose kućama. Oko kipa je također uređen prostor za molitve Križnog puta za sve one koji ne mogu otići na Križevac.

Križevac

Brdo Križevac

Međugorje je poznato po svojim brdima, a jedno od najpoznatijih zasigurno je Križevac. On se nalazi na nadmorskoj visini od 520 metara te je mjesto na kojem se na neki način dogodio prvi temelj ove velike hodočasničke priče zvane Međugorje. Naime, ondje su župljani još davne 1934. godine podigli križ visok 8,56 metara napravljen od armiranog betona. Na njemu je također napisan sljedeći tekst: ‘Isusu Kristu, otkupitelju ljudskog roda, u znak svoje vjere, ljubavi i nade, u spomen 1900. godišnjice Muke Isusove.’ U križ ja također ugrađena i moć Isusovog križa koja je donijeta iz Rima samo zbog te prigode. Na Križevcu se održava sveta misa svake prve nedjelje nakon Male Gospe i to u čast Uzvišenja Svetog križa. Vidjelice su također čule poruku Djevice Marije: ‘I križ je bio u Božjem planu kad ste ga sagradili.’ Kada su započela ukazanja počeo se također na ovom mjestu moliti i Križni put. U početku su bile drvene oznake, a kasnije su postavljeni brončani reljefi, što je djelo profesora Carmela Puzzola.

Brdo ukazanja ili Podbrdo

Međugorje Brdo Ukazanja ili Podbrdo

Ovo je mjesto na kojem se Gospa prvi puta ukazala na području Međugorja. Mjesto je to smješteno nekoliko stotina metara iznad zaseoka Podbrdo pa upravo odatle i nazivi – Brdo ukazanja ili Podbrdo. Od kuća u tom zaseoku vodi strmi put do samog mjesta ukazanja, a ondje su postavljeni brončani reljefi žalosnih i radosnih otajstava krunice, rad profesora Carmela Puzzola. Također, na tom strmom putu postavljen je i drveni križ na kojem je označeno mjesto na kojem se Gospa ukazala treći dan za redom i pozvala na mir i to preko Marije Pavlović. Nadalje, postoji i staza koja povezuje Brdo Ukazanja s Plavim križem pa je moguće sve ovo posjetiti zajedno (pripremite se na mnogo hodanja po kamenitom terenu te se svakako dobro obujte!). Plavi križ zapravo je u podnožju Brda ukazanja i prigodno je mjesto za sve hodočasnike koji nisu u stanju mnogo hodati i penjati se po teškom terenu. Za mnoge je hodočasnike susret s Brdom ukazanja osobni susret s Gospom u molitvi i vjeri.

Plavi križ

Međugorje Plavi Križ

Ovaj je križ postavljen još 1985. godine, a mjesto je to bitno za sve one koji zbog slabijih fizičkih mogućnosti ne mogu hodočastiti na Podbrdo ili ići na Križevac. Na mjestu gdje je podignut Plavi križ redovito se sastaje molitvena skupina Ivana Dragičevića (on je na tom mjestu prvih godina imao viđenja). Također, zanimljivo je da je do Plavog križa, na vrlo maloj udaljenosti, podignut još jedan identičan križ i uređen na isti način, s Gospinim kipom ispod križa. Ovo je napravljeno iz razloga što je prvotno mjesto na kojem je Ivan Dragičević doživio viđenja poprilično skučeno i ne može primiti mnogo zainteresiranih vjernika pa je napravljen isti ambijent na prostranijem mjestu. Također, mnogi hodočasnici vjeruju kako je na mjestu Plavog križa došlo do prvog Gospinog ukazanja, ali to nije istina.

Osim ovih važnih mjesta, Međugorje nudi još mnogo toga. Vjerujemo kako ćete nakon jedne posjete ovdje doći opet i opet jer Međugorje i Hercegovina osvajaju srce i zarobe ga zauvijek!

Apartmani Gloria nalaze se u srcu Međugorja !

Copyrights by:  www.gloria-medjugorje.com