Plavi Križ

Plavi Križ

Plavi Križ Međugorje, udaljen je 25 minuta hoda od apartmana Gloria

U podnožju Brda ukazanja nalazi se Plavi križ, postavljen 1985. godine.

Mnogi hodočasnici imaju krivu informaciju, da je Plavi Križ mjesto prvog Gospinog Ukazanja, ili da su tu vidioci imali Ukazanja kada je milicija zabranila dolazak na mjesto Ukazanja, međutim, to nije istina.

Dana 4. srpnja 1982. godine bila je Nedjelja, grupa mladića i djevojaka koji su se nalazili ispred Vickine kuće odlučiše se zajedno sa Ivanom vidiocem, unatoč policijskoj zabrani, popeti se na Podbrdo.

Nije nevažno napomenuti da je taj dan bio “Dan Borca” veliki komunistički praznik!

I tako moleći i slaveći Gospoda, Gospa se neočekivano ukaza Ivanu i kaže mu da želi da se formira molitvena skupina i da se sastaje dva puta tjedno, te da će ona pratiti molitvenu skupinu sa svojim ukazanjima!

Tako i u utorak, dana 27. srpnja, molitvena skupina polazi na Brdo Ukazanja, ali sa ove strane gdje su prvih dana išli vidioci na Brdo!

Na mjestu gdje se danas nalazi prvi plavi križ Ivan je iznenada imao viđenje, u kojem je bio upozoren da se sa molitvenom skupinom ne penje na Brdo, jer niti 200 metara od tog mjesta bila je postavljena zasjeda od više policajaca, tadašnje “milicije” !

Jedan član molitvene skupine, preciznije Nedjeljko Brečić, u dogovoru sa Ivanom vidiocem, označuje mjesto gdje je Gospa svojim ukazanjem zaštitila molitvenu skupinu i postavlja drveni križ, veličine otprilike 2.5 metra!

Da bi ga zaštitio od kiše i hrđanja, Nedjeljko i Ivan uzimaju boju od Ivanova oca koji je bojao jednu ogradu! Boja je bila plava i zato je taj križ postao “Plavi Križ”!

Godine 1989., po dopuštenju molitvene skupine, talijanski hodočasnik Fausto iz Bormia zamjenjuje drveni križ sa željeznim, jer drveni križ bijaše dotrajao i oštećen od svijeća, pošto bi se na tom mjestu sastajalo i molilo puno ljudi znajući da je to mjesto na kojem se Gospa ukazuje!